Det er ikke nogen hemmelighed, at vi allesammen skal til at skrue ned for vores forbrug af gas.
Varmer du dit hus op med et gasfyr, er du måske ved at undersøge, hvad der findes af alternativer. Naturgas er hverken den billigste eller den mest miljøvenlige form for opvarmning, og der findes andre løsninger, der er bedre for både din pengepung og for miljøet.
Jordvarme er en energieffektiv løsning, der kan være med til at fremtidssikre dit hus. Så du ikke risikerer at skulle omlægge igen inden for de næste mange år. Her i artiklen kan du læse mere om jordvarme, og hvad du kan få ud af at skifte fra naturgas til jordvarme.
Hvornår bør du overveje at gå over til jordvarme?
Opvarmer du dit hus ved hjælp af elvarme, oliefyr eller gasfyr? Og bor du i et område, hvor det ikke er en mulighed at omlægge til fjernvarme?
Så kan jordvarme meget vel være vejen frem. Med jordvarme får du ikke alene billig varme til dit hus og dit brugsvand. Du får også en klimavenlig og driftsikker varmeløsning, som du kan bero på mange år frem i tiden.
Jordvarme er en af de mest energieffektive måder, du kan varme dit hjem op på, og det er ikke usandsynligt, at du kan opnå en besparelse på helt op til 50 - 75 % på din varmeregning hver måned.
Kan alle få installeret jordvarme?
Både ja og nej. Hvor jordvarme er en af de mest effektive og fremtidssikre kilder til opvarmning, er det også den løsning, der er mest krævende og mest kompleks at få installeret.
Det er også den løsning, der er forbundet med flest omkostninger. Det vil koste dig et sted mellem 100.000 og 150.000 kr. at gå fra naturgas til jordvarme.
Vi vil nu se nærmere på de krav, din bolig skal kunne leve op til for at få jordvarme installeret.
Tjekliste til installation af jordvarme
Det er dyrt at gå fra naturgas til jordvarme. Derfor bør du først og fremmest tjekke op på, om din bolig er rustet til det, så du kan vide dig sikker på, at det er umagen og pengene værd at gå over til jordvarme.
- Er dit hus godt isoleret?
- Har du et stort haveareal?
- Har kommunen givet dig lov?
- Har du tilslutningspligt til fjernvarme?
1. Dit hus skal være godt isoleret
For at få en stor (og tilstrækkelig) besparelse på jordvarme er det en forudsætning, at din bolig er godt isoleret. Ellers kommer du til at fyre for fuglene, og så er det ikke de mange penge værd at installere jordvarme.
Loftisolering, gulvisolering og hulmursisolering kan være guld værd, når vi taler om jordvarme.
2. Du skal have et stort haveareal
Jordvarme kræver mange kvadratmeter have. Der skal som minimum graves 200 meter slanger ned i din have, som skal placeres i en meters dybde. Det kræver sin have – og du skal som tommelfingerregel have dobbelt så meget have som hus for at få jordvarme.
3. Du skal have grønt lys fra kommunen
Kommunen skal være med på ideen, når du skal til at grave jordvarmeslanger ned i din have. For at få deres tilladelse skal du sende en ansøgning afsted til den kommune, du bor i. Først når de har godkendt din ansøgning, giver det mening at gå videre med projektet.
4. Du skal bo i et område, hvor der ikke er tilslutningspligt
Er der mulighed for at blive tilsluttet fjernvarme, hvor du bor, er der med stor sandsynlighed også tilslutningspligt. Og så kan det ikke svare sig at investere i jordvarme.
Er der tilslutningspligt, kan du ikke skifte til jordvarme. Så skal du fortsætte med fjernvarme eller gå over til det, hvis du ikke allerede har det.
Fjernvarme er desuden en billig kilde til opvarmning, så kan du få det i dit hus, vil det ikke give mening at kaste en masse penge efter at gå over til jordvarme.
Få et tilbud på jordvarme - kontakt en klimahåndværker
Vi hører meget gerne fra dig, hvis du gerne vil vide, hvad det vil koste dig at få installeret jordvarme. Så sender vi dig gerne videre til en af vores dygtige klimahåndværkere.
Du er velkommen til at ringe til os på telefon 70 22 80 14.