Som årene går ændrer vores boligbehov sig. Sommetider har vi brug for mere plads, andre gange er boligen bare dårligt indrettet, og i de situationer er en ombygning typisk svaret.
Få professionel hjælp
Det kan oftest betale sig at hyre en arkitekt eller bygningsrådgiver til at hjælpe jer med jeres til- eller ombygning. I vil nemlig helst have en løsning, der passer præcis til jeres ønsker, og her kan det altså være godt med professionel rådgivning.
Selvom I som boligejere har mange gode idéer til jeres bolig, kan I sagtens mangle viden på andre områder. Det kan være ting som lysindfald, arkitektonik og lignende. Det er faktisk en god idé at have en rådgiver med under hele jeres byggeri, og ikke kun i de tidlige faser.
En entreprenør er ikke en rådgiver, men kan sagtens hjælpe jer med at skabe overblik over hele projektet. Vedkommende har trods alt erfaring fra andre byggeprojekter - måske endda nogle, der minder meget om jeres.
Skab harmoni og sammenhæng
Overvej nøje, hvad der vil være godt for jeres bolig. Ikke kun efter jeres ønsker, men også i forhold til fremtiden og resten af jeres nabolag.
I kan skabe harmoni og sammenhæng ved at kigge på resten af jeres bolig. Sørg for, at der stadig er mulighed for at kigge ud og gennem huset. Det giver et godt overblik.
Brug materialer, der også er til at finde i resten af boligen. Vælg desuden materialer meget nøje. Tænk også over, om det er nemt at indrette og møblere de rum, I vil få efter ombygningen.
Se jeres om- eller tilbygning som en helhed. I skal tænke den grundigt igennem, inden I begynder.
Hvilke behov har I?
Det er også vigtigt at tænke over funktionaliteten i en om- eller tilbygning. I bygger typisk om, fordi I har nye behov. Men I har også gamle vaner, som I muligvis kan være nødt til at omvende, hvis en ombygning ændrer dagligdagens gang.
Har I brug for meget plads i jeres bolig, skal I passe på med at rive vægge ned. Det er nemlig ofte ved vægge, vores opbevaring finder sin plads.
Ofte vil en ombygning kun tilgodese én del af huset, hvilket ofte kan få resten af hjemmet til at synes mindre attraktiv. Her er det vigtigt, at I forsøger at tilgodese alle rum, så I ikke kun har lyst til at opholde jer i ét af husets rum.
Tænk på familien
Mange overvejer kun konsekvenserne ved økonomien og selve boligen, når der skal ske en til- eller ombygning. Men det er også en stor omvæltning for familien. Mange vælger at blive boende i deres bolig uden køkken, eller at de skal have en vogn udenfor som badeværelse.
Men det er de færreste, der tænker over, hvor stor en udfordring det er, når der går hverdag i den. Det er klart nemmest at få lavet en ombygning om sommeren, da jeres familie kan tilbringe tid i en have samt holde vinduer og døre åbne.
Er det for en kortvarig periode, bør I overveje, om I kan bo hos familie og venner. At leje en skurvogn midlertidigt er også en mulighed. Et sommerhus er desuden en oplagt mulighed - men tænk også her på transporttid.
Tænk desuden over, hvor meget I vil gøre selv. Det kræver tid, penge, håndelag og værktøj.
Held og lykke med ombygningen!