Ulempe: Betontagsten passer ikke til alle huse
Hvis du vil have betontagsten, er det vigtigt, at du som noget af det første finder ud af, om den underliggende konstruktion kan bære betonteglene. Et tag med betontagsten er det, der kaldes et tungt tag.
Derudover skal du nøje overveje, hvordan taget vil passe til huset, hvis du går fra én tagtype til en anden. Farve, form, mønster og lignende på betonteglstenene kan ændre hele husets udseende.
Du kan med fordel kontakte en arkitekt, som både kan vejlede dig om farvevalget, men også om de æstetiske og arkitektoniske overvejelser, du bør foretage. Hvis du har planer om at sælge dit hus engang, kan taget have en afgørende rolle for, hvor nemt det er.
Fordel: De er lavere i pris end de klassiske teglsten
Typisk vil prisen på betontagsten per kvadratmeter være 10-20 % lavere sammenlignet med almindelige teglsten. Men det er så også det eneste, der er billigere.
Hvis taget skal monteres, er der arbejdsløn, opbygning af tagkonstruktion og lignende, som kan koste.
Ulempe: Det anbefales ikke at lægge selv
Selvom du i princippet godt kan. Der er ingen lovgivning på området, når det kommer til at lægge betontagsten. Der kan være enkelte lokalplaner i din kommune, som gør, at selve brugen af betontagsten er forbudt.
Dog bør du overveje, om det er pengene værd at lægge selv. At lægge betontagsten er en teknisk krævende og udfordrende opgave, som bedst laves af folk, der er uddannet til jobbet.
Du kan risikere at lave fejl, eller der kan opstår problemer, når du selv monterer taget, hvilket kan gøre det til en endnu dyrere løsning i sidste ende. Det er derfor ofte bedst bare at få nogle professionelle til det.
Hvis alt er monteret korrekt, vil et tag med betontagsten eller betontegl holde i op til 50 år. Hvis ikke, kan du ikke være sikker på, hvor længe det vil holde.
Fordel: De kommer i mange afskygninger
Betontagsten laves i de samme traditionelle former som tegltagsten. Det er de helt typiske vinketagsten, tagsten med en enkelt bue, tagsten med en dobbeltbue og så falstagsten. I mere moderne tid er der kommet en lettere betontagsten. Disse kan i nogle særlige tilfælde lægges oven på fibercementtagplader, hvis altså taghældningen tillader det.
Derudover er der en meget moderne, vellidt betontagsten, som er helt flad. Den minder i udseende en del om skifferstenen. Disse tagsten giver et roligt, stramt udtryk, som mange efterspørger.
Ulempe: Betontegl kræver undertag
Betontagsten bør lægges med undertag, hvis du ønsker en holdbar, solid og sikker løsning, som skal holde i mange år uden meget vedligehold.
Tidligere har man kun understrøget, og det er et stort arbejde, hvorfor det er bedst at holde sig til at udføre sin tagkonstruktion med undertag. Undertaget kan være lavet af et væld af materialer, for eksempel krydsfinérplader med tagpap, en let tagdug i plast og så videre.
Fordel og ulempe: Hold øje med hældningen på dit tag
Hvis der er et undertag, kan betontagsten lægges med en taghældning helt ned til 12 grader. Understrøges taget kun, det vil sige uden undertag, skal taghældningen som minimum være 20 grader.
Derudover er der udviklet en helt speciel slags betontagsten, som kan lægges uden et undertag. Disse betontegl monteres med en systemfuge. Hvis du ønsker at bruge denne metode, må taghældningen på dit tag ikke være under 25 grader.
Allervigtigst er det dog, at producentens anvisninger følges. Der er undtagelser til enhver regel, og disse informationer er kun vejledende.