Hvad er fjernvarme?
Fjernvarme er en meget populær og meget udbredt energikilde i Danmark. Det anslås, at mere end 65 % af de danske boliger har fået fjernvarme installeret, og det gør fjernvarme til den opvarmningsform, der er mest udbredt herhjemme. Fjernvarme er en miljøvenlig løsning, da meget af det kommer fra biomasse, vind, sol og andre vedvarende energikilder.
Når du får installeret fjernvarme, får du fjernvarme leveret fra det lokale fjernvarmeselskab. Herfra bliver det opvarmede vand leveret via et rørnet ud til din bolig. Her afgiver det varme enten via en varmeveksler eller direkte gennem dine radiatorer.
Fordele ved fjernvarme
- Det er en billig måde at varme din bolig op på.
- Det er en miljøvenlig løsning.
- Det er en nem løsning.
Ulemper ved fjernvarme
- Det kan være svært at finde et fjernvarmeanlæg, der passer til dit hus.
- Det kan resultere i, at varmen ikke bliver udnyttet ordentligt.
Hvad koster fjernvarme?
Har du allerede fået ført varmerør ind i din bolig, skal du ikke af med mange penge for at anskaffe dig et fjernvarmeanlæg. Du skal forvente at skulle betale i omegnen af 25.000 - 30.000 kroner. Når du har fået installeret fjernvarme og er klar til at begynde at bruge det, vil du skulle betale en årlig afgift for dit forbrug.
Den årlige afgift svinger meget, og hvad, du skal betale, afhænger af, hvor i landet du bor. Den gennemsnitlige årlige udgift ligger på 13.160 kroner (tal for 2019). Men bor du et heldigt sted, kan du være så heldig, at din årlige udgift bliver skåret helt ned i omegnen af 6.000 kroner (tal for 2019).
Hvorfor er fjernvarme så billigt?
Det forholder sig sådan, at de lokale fjernvarmeselskaber ikke må generere et decideret overskud. De må altså med andre ord ikke tjene penge på at levere fjernvarme til dig og de andre brugere. Det betyder, at du som bruger kun betaler den reelle pris for den varme, du bruger. Der er ingen fordyrende mellemled eller nogen, der skal tjene på dit forbrug.
Det, at du kun betaler den reelle pris, gør fjernvarme til så billig en løsning.
Hvordan ser fremtiden ud for fjernvarme i DK?
Den ser meget lys ud. Da det både er en miljøvenlig og billig løsning, er den meget efterspurgt. Fjernvarmenettet bliver hele tiden udbygget, og der er flere og flere danske byer, der kommer med på fjernvarmebølgen. Er du i tvivl om, hvorvidt du har mulighed for fjernvarme eller ej? Så kan du via en simpel Google-søgning hurtigt få det afklaret.