Der gælder ganske særlige regler for væggene på et badeværelse
Det er ikke til at komme uden om, at væggene på dit badeværelse bliver udsat for en masse fugt- og vandpåvirkning. Derfor har bygningsreglementet opstillet nogle krav, der angiver, hvordan væggene skal være på et badeværelse. Det gælder både opbygning såvel som overfladen på badeværelsesvæggene.
En anvisning fra bygningsreglementet kan vise dig, hvordan badeværelset opdeles i både våd og fugtig zone. Den våde zone bliver naturligvis direkte våd, hvor den fugtige zone så er resten af badeværelset. Har du et mindre badeværelse, der har et gulvareal på mindre end 3,25 kvadratmeter eller en bredde på mindre end 1,3 meter, vil hele rummet være en vådzone.
Der er blandt andet vådzone her:
- På badeværelsesgulvet
- Vægge ved bruseniche, medmindre det er en bruseniche med faste vægge
- Vægge omkring badekar – 50 centimeter fra hver side af karret
- De nederste ti centimeter af alle vægge
Væggene skal sikres og behandles med vandtætningsprodukter
I et badeværelse er der både de store flader, som væggene beklædes med. De skal selvfølgelig være vandtætte, så de kan holde til fugt og vand. Men der er også krav til sikring af fuger, hjørner, gulvafløb og rørgennemføringer.
Derfor skal du bruge vægbeklædning, der er behandlet med vandtætningsprodukter – eller også skal du selv bruge primer, membran, mørtel, klæbemasse og meget mere.
Alle trinene skal fungere i samspil med hinanden, da de alle er lavet til brug i ganske særlige “systemer”. Derfor kan du med fordel kigge efter, om de materialer, du skal bruge, har en MK-godkendelse – så overholder de bygningsreglementet.
Hvilke materialer er godkendte til brug på badeværelset?
Valg af vægge i badeværelset er inddelt i to kategorier: Tunge vægge og lette vægge.
Det er nemmest med tunge vægge
Har du tunge vægge af eksempelvis letbeton, mursten eller helt almindelig beton, kan du undvære vådrumsmembran og vandtætningsprodukter. Her kan du i stedet nøjes med fliser og lim, som skal være godkendte til vådrum
Der er mange muligheder med lette vægge
Her er der tale om lette vægge af plader på et skelet af træ eller stål, og som er belagt med plader af gips eller træbaserede materialer.
Du kan blandt andet bruge:
- Silikoneimprægnerede vådrumsgipsplader – du kan ikke bruge almindelige gipsplader
- Plader af spån eller krydsfinér beklædt med godkendt og vandtæt PVC
- Glasbyggesten
- Hærdet glas
- Fliser
- Vinyl
Fælles for alle slags vægge i badeværelset gælder, at du skal sørge for at undersøge dit valg grundigt. Der er fordele og ulemper ved dem alle, og laver du en fejl, kan det koste dig rigtig dyrt.
Du kan altid hente hjælp udefra
Hvis lokummet brænder, kan du altid vælge at investere i lidt hjælp fra en tømrer, VVS’er eller arkitekt. Her kan vedkommende uvildigt hjælpe dig med at vurdere, hvad der vil være den bedste løsning for dig – økonomisk, æstetisk og praktisk.