Hvad er jordvarme?
Jordvarme er en meget energivenlig måde at varme din bolig op på. Med et jordvarmeanlæg kan du udnytte den varme, der naturligt findes i jorden og få mest muligt ud af den. Jordvarme er i princippet det samme som solvarme – med en varmepumpe som mellemled.
Hvis du gerne vil udnytte jordvarme til at opvarme din bolig, skal du have gravet jordslanger ned på din grund. Når de væskefyldte jordslanger bliver varmet op af energi fra solen, bliver væsken automatisk pumpet ind i den varmepumpe, der er en del af dit jordvarmeanlæg. Herfra bliver varmen trukket ud af jordslangerne og i sidste ende ført ud i de radiatorer, du har installeret i din bolig.
Som med alle andre opvarmningsformer er der både fordele og ulemper ved jordvarme. Dem dykker vi nu ned i, så du kan blive klogere på, om jordvarme er noget for dig.
Hvilke fordele er der ved jordvarme?
Ønsker du at opvarme din bolig på en mere miljøvenlig måde end de klassiske energiformer såsom naturgas eller oliefyr, bør du kigge i retning af jordvarme. Udover at mindske dit CO2-udslip betydeligt er jordvarme en holdbar løsning, som også sikrer dig en god besparelse på din varmeregning.
Derudover har jordvarme følgende fordele:
- Det er en langsigtet investering, og de moderne jordvarmeanlæg har en lang levetid. Du kan forvente, at dit jordvarmeanlæg kan holde i op til 20 år eller mere.
- Det kræver stort set ingen vedligeholdelse. Du skal dog huske at få efterset varmepumpen en gang om året.
- Det er en støjfri løsning. I modsætning til de traditionelle varmepumper er en jordvarmepumpe 100% lydløs, og du vil ikke kunne høre den.
- Det har ingen negativ effekt på dyrene eller planterne i din have.
Hvilke ulemper er der ved jordvarme?
Ønsker du at få installeret jordvarme, skal du se det som en miljømæssig investering, som også giver dig billig varme. Det er både en stor udskrivning at få lavet jordvarme, og det kræver en hel del på din grund.
Der er blandt andet følgende ulemper ved jordvarme:
- Det er besværligt at få anlagt jordvarme. Din grund skal graves op, da det er nødvendigt for at få jordslangerne på plads nede i jorden.
- Du må ikke plante buske eller træer de steder, hvor jordslangen er gravet ned. De skygger ganske enkelt for solen og gør dit jordvarmeanlæg mindre effektivt. På samme måde er det heller ikke en god ide at anlægge et skur på det område i haven, hvor der er gravet jordslanger ned. Jordvarme kræver derfor et relativt stort friareal.
- Kun velisolerede boliger er egnet til jordvarme. Er din bolig ikke godt isoleret, vil det ikke kunne betale sig at investere i jordvarmeanlæg.
- Det kan være nødvendigt med flere eller større radiatorer i din bolig, hvis der skal komme tilstrækkeligt med varme, når du anvender jordvarme.
- Din jord skal gerne være fugtig, da det vil tilføre mest energi til dit jordvarmeanlæg.
- Det er dyrt at få anlagt jordvarme, og det vil tage mange år at tjene investeringen ind.
Hvad koster det at få jordvarme, og kan du få tilskud?
Som udgangspunkt koster det omkring 100.00-200.000 kroner at få installeret jordvarme. Vælger du at få lavet et anlæg, kan det dog øge værdien af dit hus.
Derudover er det muligt at ansøge om tilskud til et jordvarmeanlæg. Det kan du gennem Bygningspuljen, som hvert år giver tilskud til at spare energi og gøre din helårsbolig mere miljøvenlig.
Det er dog en begrænset pulje, som gælder efter “først til mølle”-princippet – så søg så snart puljen bliver frigivet og husk, at du ikke må være gået i gang med at få anlagt jordvarme, inden du ansøger.
Hvor stor skal din grund være for at få jordvarme?
Som nævnt er der behov for et stort friareal til at få anlagt jordvarmeanlæg.
Som tommelfingerregel siger man, at du bør have et udeareal dobbelt så stort, som du har kvadratmeter i dit hus. Det er nødvendigt, fordi slangerne skal graves langt ned i jorden og have god plads til at fungere optimalt.
Er jordvarme noget for dig?
Lyder jordvarme stadig interessant for dig? Så vil vi anbefale dig, at du tager fat i en fagmand, der kan hjælpe dig med at vurdere, hvorvidt jorden omkring din bolig er egnet til jordvarme, og hvorvidt din bolig er isoleret, så det vil være en god investering.