Det er næsten fjollet ikke at gøre noget ved sagen. Varmeanlæg, der ikke er isolerede, vil sende en stor mængde varme ud i det rum, det er placeret i. De tilstødende rum vil også mærke en del af den varme, der siver ud derfra. Isolerer du ikke dit varmeanlæg, kan du derfor heller ikke kontrollere mængden af varme, der kommer ud derfra.
Her får du en række råd til, hvad du kan gøre.
Hvorfor er rørisolering en god idé?
Umiddelbart kan det godt virke som et uoverskueligt projekt at efterisolere alle rørene i din husstand, men der er altså mange fordele ved det:
- Du reducerer dit varmetab væsentligt
- Energien i din bolig effektiviseres
- Du får et bedre indeklima
- Din boligs værdi kan forøges, hvis dine rør er ordentligt isolerede
- Levetiden på dit varmeanlæg kan fordeles
- Varmen i din husstand bliver mere ligeligt fordelt.
Som du kan se, er det arbejdet værd. Isolér gerne de rør, der løber gennem de rum i dit hus, der er opvarmede, og også de rum der ikke er. Det kan også være, du har rør, der løber mange meter, før de når til et egentligt bestemmelsessted - også disse rør bør isoleres.
På den måde kan du selv kontrollere, hvor varmen skal sendes hen, og du har intet varmetab på vej mod endedestinationen.
Er rørene i din husstand isoleret med 30 mm. isolering eller mindre, bør du efterisolere.
Se med her, hvordan du isolerer dit varmeanlæg og varmerør.
Sådan isolerer du varmeanlæg og varmerør
Har du mod på det, kan du sagtens kaste dig ud i et isoleringsprojekt af dine varmerør og varmeanlæg. Det er ikke svært, men det kræver selvfølgelig, at du lige sætter dig ind i processen først. Processen indeholder 4 relativt simple, men vigtige trin:
- Overblik over varmeanlæg
- Opmåling
- Materialevalg
- Montering af rørskåle
- Isolering af kedel
1 - Overblik over varmeanlæg
Start med at danne dig et overblik over dit varmeanlæg. Hvor mange rør skal efterisoleres? Der findes som udgangspunkt 2 rørsystemer i langt de fleste husstande. Der er de vandrør, der forsyner din bolig med varmt brugsvand, og de er de vandrør, der forsyner radiatorer og gulvvarme med varmt vand. De skal alle isoleres.
2 - Mål op
For at få et overblik over, hvor meget materiale du skal købe ind til isolering, skal du selvfølgelig vide, hvor meget der skal isoleres. Mål derfor tykkelse og længde på rørene. Mål også gerne kedel og varmeveksler, da du også gerne vil have dem isoleret.
3 - Vælg materialer
Til isolering har du brug for rørskåle med en tykkelse på mellem 30 og 60 mm. Det har du, fordi det giver det bedste resultat i det lange løb. Det er den bedste investering, du kan gøre. Vælg af samme grund mineraluld som materiale.
Isolering af kedlen kræver trådvævsmåtter, og til varmeveksleren skal du bruge særlige plader til isolering. Find det i dit lokale byggemarked, men vær ude i god tid. Måske skal noget bestilles hjem til dig.
4 - Montering af rørskåle
Når du monterer dine rørskåle på husstandens rør, skal du sørge for, at de slutter tæt. Det giver den bedste isolering. Vær særligt opmærksom ved ventiler og radiatorer - her er det mere vanskeligt at få det til at slutte helt tæt.
5 - Isolering af kedel
Sidste trin er isolering af kedlen. Her skal du bruge den indkøbte trådvævsmåtte, som skal bindes sammen med ståltråd. Her er det også vigtigt, at samlingerne slutter helt til for den allerbedste isolering.