Facadebeklædning i træ byder på gode muligheder for både arkitekter, husbyggere og tilbyggere, da der er mange smukke træsorter at vælge imellem. Træ kan desuden også males i alverdens farver, hvilket åbner op for at man kan give huset en særlig stil, lege med kontraster og meget andet.
Som udgangspunkt kan alle hårdttræsorterne bruges til facadebeklædning. De mest almindelige, som også er inkluderet i beregneren, er: ru brædder, sibirisk lærk, cedertræ, eller superwood. Superwood er profilbrædder, der er gennemimprægnerede og håndsorterede, så de er af særlig høj kvalitet. Derudover er mahogni også et populært valg til facadebeklædning.
Facadebeklædning kan, som alt andet udvendigt træværk, overfladebehandles med træbeskyttelse (maling), oliering, bejdsning, lakering mm.
Det er naturligvis også vigtigt efterfølgende at vedligeholde beklædning i træ, så det hverken tørrer ud og sprækker eller bliver angrebet af fugt, råd, svamp eller insekter.
Form og stil
De fleste former for facadebeklædning i træ opsættes på en af følgende måder: som lodret beklædning med brædder, vandret beklædning med brædder, eller som shingles/træspån. Sidstnævnte er ikke den mest brugte metode i Danmark og norden, hvor man typisk foretrækker bræddernes holdbarhed og styrke.
Sådan sættes monteres brædderne typisk:
1-på-2 beklædning: Her sætter man brædderne op lodret ved siden af hinanden, og derefter dækker man samlingen med endnu en brædde. Heraf kommer navnet også - man lægger 1 brædde ovenpå 2 andre.
Listedækning: Listedækning fungerer nogenlunde som 1-på-2 metoden, bortset fra at man dækker samlingen med en liste i stedet for endnu en brædde. Dette giver et mindre groft udtryk.
Profilbrædder: Profilbrædder er en lidt dyrere løsning, der til gengæld også giver en flot helhed. Træet er her profileret, altså bearbejdet så hvert stykke træ passer perfekt til de andre stykke. Det betyder også, at hele overfladen på træet er synligt, og træet skal derfor håndsorteres, hvilket gør den enkelte brædde dyrere.
Klinkebeklædning: Brædderne opsættes på klink (vandret), hvilket betyder, at den nederste del af den ene brædde hviler på den øverste del af den næste. Dette skaber et fald på hver brædde, der sikrer, at regnvand ikke samler sig nogen steder på træværket.
Priser og tilbud på facadebeklædning i træ
Hvad koster facadebeklædning i cedertræ? Superwood? Eller lærk? Det kan du få svar på med vores prisberegner. Den er hurtig og nem at anvende, og du får en vejledende pris pr. mail med det samme - naturligvis helt gratis.
Har du brug for et konkret tilbud ud over den vejledende pris? Det kan vi også hjælpe med. Sådan gør du:
Indtast din opgave og kontaktoplysninger i beregneren, eller beskriv opgaven med dine egne ord her: Beskriv din opgave.
Vi kontakter dig og spørger ind til din opgave. Når det er relevant for dig, sætter vi et møde op med en tømrer fra dit lokalområde. Tømreren er en af vores mange samarbejdspartnere.
Tømreren kommer hjem til dig og kigger på opgaven, og efter mødet sammensætter han et godt tilbud til dig, som du frit kan takke ja eller nej til.