Du har drømt om en tilbygning til dit hus i flere år, og nu er det endelig tid til at søsætte projektet. Der er mange ting, man skal forholde sig til, når man kaster sig ud i et byggeprojekt, og for en lægmand kan det være ekstra svært at gennemskue de forskellige processer, en tilbygning indeholder.
Dette skal du overveje, før du begynder din tilbygning
Start med at tage udgangspunkt i dine behov for tilbygningen. Dine behov kan måske ændre sig i løbet af de næste ti år, og det vil være ærgerligt ikke at have tænkt tilbygningens kommende funktioner igennem, før du begynder.
Tænk også på at benytte materialer, der er langtidsholdbare og som helst gerne skulle øge værdien på dit hus. Det skal jo gerne være en god investering at bygge til dit eksisterende hus. Har du brug for vejledning, bør du tale med en byggerådgiver eller kompetent håndværker.
Fem gode overvejelser
- Sørg for, at din tilbygning kommer i fin visuel forlængelse af dit eksisterende hus. Det giver det flotteste resultat og skaber den bedste helhed.
- Få en arkitekt eller håndværker til at hjælpe dig med udtrykket. Måske skal tilbygningen være i samme stil som det eksisterende hus eller bygges i helt andre materialer?
- Tænk over, hvordan tilbygningen placeres bedst i forhold til din have. Den skal helst ikke optage plads fra solrige terrasser.
- Få en arkitekt til at tegne tilbygningen, eller tænk i det mindste over at udnytte pladsen optimalt. Der skal ikke være unødigt spildplads til gennemgang.
- Skab et naturligt flow mellem dit eksisterende hus og den nye tilbygning.
Start med en byggetilladelse
Før du overhovedet giver dig i kast med at bygge, kræver alle tilbygninger en byggetilladelse. Det er vigtigt, du får sådan en, før du går i gang. Ellers kan du risikere at skulle rive din tilbygning ned igen, og det kan være hårdt for pengepungen.
Find den bedste til jobbet
Der er mange vigtige faser i et byggeprojekt, men det vigtigste er, at du er tilfreds med byggetegningerne, før du sætter håndværkerne til at bygge din tilbygning. Her kan det være en god idé at alliere dig med en arkitekt eller byggesagkyndig, der kan tegne bygningen for dig og stå for processen.
Her vil du kunne få hjælp til:
- Ansøgning om byggetilladelse
- Byggetegninger og byggebeskrivelse
- Estimeret budget for dit byggeprojekt
- Aftaler med håndværkere
- Styring af byggeprojekt
Søg efter en rådgiver her.
Udform en udførlig kontrakt med håndværker, før I begynder tilbygningen
Så snart tegninger og byggetilladelser er på plads, kan du finde kompetente håndværkere, der skal arbejde på dit projekt. Her kan det være en fordel at finde et håndværkerfirma, der tilbyder hovedentreprise, så de dermed varetager alle byggeriets faser, uden du behøver at gøre meget.
Der er mange håndværkere, der tilbyder denne ydelse, og det kan være godt for dit projekt. Ønsker du selv at være meget involveret i processen, skal du selvsagt ikke have hovedentreprise men selvfølgelig finde nogle dygtige håndværkere.
Udform gerne en udførlig kontrakt med håndværkerne, før I igangsætter byggeriet. Det er din og håndværkernes sikkerhed.
Husk at have styr på dine forsikringer
En sidste ting, der er værd at have styr på, er, om dine forsikringer også gælder byggeriet, mens det står på. Det vil give dig tryghed at vide, at du er dækket ind, hvis uheldet er ude.
Rigtig god fornøjelse med byggeriet.