Du bør overveje:
- Passer vinduet til dit hus?
- Har vinduerne den rette kvalitet?
- Opfylder vinduerne energikravene i forbindelse med det samlede energiforbrug for dit hus?
- Giver vinduerne mulighed for at ventilere?
- Isolerer vinduerne godt?
- Har du valgt den rigtige fuge?
Læs med herunder, hvor vi går i dybden med hvert enkelt spørgsmål:
1 - Passer vinduet til dit hus?
Du har sikkert kigget på en masse forskellige slags vinduer og ruder, men det er ikke sikkert, du har husket at se på dem med arkitektoniske briller. Vil dine nye vinduer og deres tilhørende materialer passe til huset?
Generelt kan man sige, at de vinduer, som sad i huset i første omgang, er den slags, som proportionsmæssigt og arkitektonisk passer bedst til huset. Hvis det ikke er de oprindelige vinduer, du kan se, kan du prøve at finde de gamle tegninger frem. Står du på helt bar bund, kan du opsøge en rådgiver - eksempelvis en arkitekt - som kan hjælpe dig med æstetik.
2 - Har vinduerne den rette kvalitet?
Der er stor forskel på kvaliteten på et vindue. Ofte hænger kvalitet og prisen sammen, så det er tit investeringen værd at give lidt ekstra. Du bør også undersøge, om vinduerne kræver særligt meget vedligeholdelse for at have en lang levetid.
3 - Opfylder vinduerne energikravene i forbindelse med det samlede energiforbrug for dit hus?
Bygningsreglementet stiller en masse krav til din boligs samlede energiforbrug - og her tæller vinduernes energibalance ind. Du skal være sikker på, at dine kommende vinduer lever op til bygningsreglementets krav.
Hvis du finder det svært at forstå bygningsreglementets lovgivning, kan du rådgive dig med en håndværker.
4 - Giver vinduerne mulighed for at ventilere?
Det anbefales kraftigt at vælge vinduer med friskluftsventiler. De gør det muligt at justere mængden af frisk luft i rummet, hvilket især er godt, hvis du døjer med dug på vinduet.
5 - Isolerer vinduerne godt?
En anden god prioritet er, at du vælger gode og højisolerede termoruder, også kendt som energivinduer. Hvis du vælger vinduer i klasse A eller B fra fabrikanter, som anvender energimærkning, kan du være sikker på, de opfylder bygningsreglementets krav.
6 - Har du valgt den rigtige fuge?
Du kan typisk vælge mellem tre slags fuger: elastisk gummifuge, gammeldags mørtelfuge eller fugebånd. De tre slags fuger kan hver især noget forskelligt. Vi forklarer nærmere nedenfor:
Denne fuge er god, fordi den holder tæt og har stor fleksibilitet. Den kræver løbende vedligehold, når elasticiteten forringes og slår revner eller falder ud fra sin plads. Gummifugen er helt tæt, og derfor skal fugen på den indvendige side ikke være alt for tæt, da der ellers kan komme fugtskader.
Denne slags fuge bruges især i ældre, murede huse, hvor den passer godt til det samlede udtryk.
Med denne fuge sikres tæthed mellem vindue og vindueshul. Båndet er generelt nemt at montere og kan derfor skiftes uden en masse besvær. Den er mere åben i sin struktur, så det undgås, at fugt hober sig op bag fugen.