Hvilke tagtyper er de mest udbredte?
Har du planer om at få nyt tag, kan det være lidt af en jungle at træde ud i, og det er heller ikke alle huse, der kan bære vægten af eksempelvis tagsten i tegl eller beton. Derfor får du her et kort oprids af en række af de mest almindelige tagtyper på det danske marked.
Tagpap
Tagpap er lavet polyesterfibre og bitumen. Det er en meget holdbar tagtype, men samtidig bøjelig, hvilket gør den attraktiv til mere kreative tagformer og kanter. Det er en af de billigste tagtyper og kræver et fast underlag, for eksempel træbrædder.
Stråtag
De fleste af os kender stråtaget fra gamle, charmerende huse. Det er lavet af 100 % naturlige materialer, hvilket har gjort det populært igen de seneste år. Selvom strå kan brænde, skal du ikke være bekymret for brandfaren, da der bliver inkorporeret et brandisolerende materiale.
Tegl
Tegl er den mest anvendte tagtype i Danmark og kommer blandt andet i den klassiske rødsten eller som sortglaseret. De sortglaserede skaber meget genskin, hvilket kan være til gene for naboer. Tegl er lavet af en lerblanding og er en af de dyreste tagtyper, men du får til gengæld et kvalitetstag med meget lidt vedligehold.
Beton
Tagsten i beton minder på mange måder om tegl, men består af sand, vand og cement. Hvor det før i tiden var et tungere materiale med begrænsninger, er der i dag langt lettere tagsten i beton, der gør det til et mere attraktivt valg. Det er en holdbar tagtype, der ikke kræver den store vedligeholdelse.
Bølgeeternit
Bølgeeternit kaldes også fibercement og kan holde til al slags vejr. Det vejer ikke meget og er derfor et godt valg, hvis et hus ikke kan holde til tegl eller beton. Engang blev der brugt asbest i tagpladerne, hvorfor mange får deres gamle tag udskiftet – men nyt bølgeeternit har ikke indeholdt asbest siden 1980’erne.
Decra
Præcis som tagpap er decra en økonomisk fordelagtig tagtype. De består blandt andet af en stærk stålkerne og et keramisk stengranulat, der sikrer god holdbarhed og en lang levetid.
Skifer
Skifer fås både som skiftereternit eller naturskifer. Den største forskel på de to er levetiden. Skifereternit holder omkring 30-40 år, hvor naturskifer kan holde op til 100 år. Naturskifer er desuden et miljøvenligt valg, da det udelukkende er baseret på naturlige materialer. Skifereternit har dog en lavere vægt end naturskifer, hvilket kan have en betydning for dit valg.
7 overvejelser, du bør gøre dig
Har du planer om at udskifte dit tag? Eller kan du nøjes med blot at renovere det? Det er dyrt at få lagt et spritnyt tag, og derfor kan det være fordelagtigt blot at renovere det, hvis det er muligt.
Læs med her, hvad du bør være opmærksom på i forhold til udskiftning eller renovering af tag.
Har dit tag en hældning?
Hvis dit nuværende tag har en lille hældning, som gør, at det ikke kan ses fra haven, er det måske ikke pengene værd at investere i en dyr tagflade. Hvis taget til gengæld har en stor hældning, kan det gøre en markant forskel, hvorvidt taget er pænt.
Du kan beholde den gamle tagbelægning
Hvis du er tilfreds med den belægning, der allerede er på dit tag, er det tit den bedste mulighed at fortsætte med denne belægning. Dengang huset blev bygget, blev tagbelægningen højst sandsynligvis valgt, fordi den passede til huset – både konstruktionsmæssigt, arkitektonisk samt æstetisk.
Du bør grundigt undersøge lokalplaner, før du tager beslutninger. Nogle gange er der tagtyper, du ikke må benytte i dit område.
Tænk over budgettet
Budgetmæssigt skal du tænke på pris samt levetid. Undertag og tagbelægning er to meget forskellige ting, og hvis du sparer på undertaget for at investere i tagbelægning, kan det betyde, at du skal udskifte dit undertag et par gange, før selve tagbelægningen behøver at blive udskiftet.
Og hvis undertaget skal udskiftes, skal tagbelægningen også demonteres – og det er dyrt.
Du kan lægge nyt tag på et gammelt
Du kan i nogle tilfælde belægge tag oven på gammel tagbelægning. Der er både fordele og ulemper ved denne løsning. Hvis du lægger nyt tag oven på et gammelt tag, får du et undertag med i købet.
Ulemperne kan være, at det er amoralsk at udskyde det store arbejde til nye ejere af huset. Æstetisk er der også tale om en forhøjning af taget, som kan se markant anderledes ud. En tredje ting kan være, at der ikke efterisoleres ordentligt med denne løsning.
Drag inspiration fra dit nabolag
Hvis du vil se forskellige muligheder inden for tagbelægning, kan du gå, køre eller cykle en tur i dit nabolag. Her kan du se, hvordan dine naboer har løst opgaven og samtidig vurdere, hvad du synes er pænt.
Du kan også tage på en tagudstilling eller besøge et byggemarked. Et tag er en stor beslutning og investering, så du bør gøre dig grundige overvejelser om det.
Kan du gøre det selv?
I princippet, ja. Men anbefales det? Typisk ikke. En tagrenovering eller -udskiftning er en omfattende opgave, som de færreste privatpersoner har nok erfaring eller viden omkring. Det er en vital del af dit hus, og derfor kan det i mange tilfælde bedst betale sig at ringe efter fagfolk.
Vær forsikret
Før du igangsætter en større ombygning, bør du kontakte dit forsikringsselskab for at høre, i hvilket omfang de dækker, hvis der skulle ske en vandskade på grund af storm eller lignende.
Har du hyret en håndværker til at udføre arbejdet, er det typisk hans ansvar at dække taget til i hans arbejdsperiode.
Hvad koster et nyt tag?
Det er meget forskelligt, hvor mange penge du skal have op af lommen for et nyt tag. Det afhænger af tagtypen. Som nævnt er tagpap blandt de billigste tagtyper, mens tegl er et af de dyreste tag, du kan vælge.
Et nyt tag vil ofte koste mellem 100.000 og 200.000 kroner, men kan også blive dyrere.
Fordelen ved at få et nyt tag er, at det får huset til at stige i værdi, og at det kan være med til at reducere varmeregningen.
Hvor lang tid holder et tag?
De mest gængse tagtyper i Danmark kan holde et sted mellem 30 til 100 år. Almindeligvis holder et tag omkring 40-50 år.
Levetiden afhænger af mange faktorer, såsom kvaliteten af taget, og hvor meget taget bliver udsat for mos og alger.
Hvad er tegnene på et nedslidt tag?
Det er vigtigt at være opmærksom på dit tag – et utæt tag kan have fatale konsekvenser for hele tagkonstruktionen. Når du skal tage temperaturen på dit tags forfatning, kan du blandt andet kigge efter:
- Mos – det har en meget negativ indvirkning på taget
- Revner eller skader på overfladen
- Utætheder, for eksempel ved ovenlys, hvor tagfladerne mødes eller ved toppen af taget
Der kan være mange grunde til, at dit tag har set bedre dage. Det er udsat for hårde forhold gennem mange år, men kan også blive ødelagt af udefrakommende elementer, eksempelvis ved voldsomt vejr. Husk at være obs på dit tag, hvis det er gammelt eller har været igennem en vinter med meget sne eller kraftig storm.