Du skal tænke grundigt over placeringen af dem
Noget af det vigtigste, når du skal anskaffe dig et solcelleanlæg, er, at du har en god placering til det. Den er faktisk altafgørende. Hvis ikke solcellerne får nok sol, vil ydelsen af dem nedsættes væsentligt.
Det første, du skal gøre, er derfor at være sikker på, om du har et sted, du kan placere solcelleanlægget. Det indebærer også, at du skal være sikker på, dit tag kan bære anlægget - hvis altså du har planer om at montere det på taget.
Solceller fungerer som sagt ikke, hvis solen ikke kan give rigeligt med lys. Solceller er derfor følsomme over for skygger og lignende. Du bør sikre, at der ikke er skorstene, antenner, grene, kviste, træer og lignende, som kan kaste skygger over dine solceller i løbet af dagtimerne.
De kan være svære at montere
Solcellerne skal tilpasses den bygning, de monteres på, hvis ikke de skal forstyrre bygningens arkitektoniske kvalitet. Og det kan være svært. I det tilfælde kan det være en glimrende idé at få en arkitekt til at rådgive og vejlede.
Ældre villaer er især en udfordrende opgave, fordi de oftest har mange detaljer og fremspring, som kan gøre, at der er uønsket skygge. Nogle gange kan det bedre betale sig at montere solcellerne på carporte, drivhuse og lignende.
Du bør tjekke lokalplanen
Hvis du bor i et sommerhusområde, er det en god idé at tjekke lokalplanen. Det kan jo være, dit hus er fredet eller bevaringsværdigt.
Måske har bygningsreglementet udarbejdet lovgivning i forhold til højdegrænseplan, det vil sige bygningshøjde med nabo og skel, og måske er der regler for bygningens facade.
Du bør også overveje, om solcellerne kommer til at reflektere så voldsomt over til naboen, at det vil genere dem. I så fald kan du få solceller med antirefleksbehandling.
Et solcelleanlæg holder ikke for evigt
Selvom det ville være smart, så har et solcelleanlæg desværre ikke en uendelig levetid. Leverandører af solcelleanlæg tilbyder generelt 20-25 års effektgaranti på dine solceller, men resten af anlægget har nogle bestanddele, som ikke kan eller vil holde i så lang tid. For eksempel holder både vekselretter og netinverter ikke mere end 10-20 år alt efter producenten.
Priserne varierer meget
Du bør undersøge dine muligheder grundigt, da priserne kan være meget varierende. Hvis en husstand med et gennemsnitligt årligt elforbrug på omkring 4.000 kilowatt i timen skal være selvforsynende, er du nødt til at få et solcelleanlæg, der ligger mellem 20-30 kvadratmeter alt efter typen af anlæg. Et meget groft gæt vil være, at et sådant anlæg kan koste alt imellem 50.000-100.000 kroner.
Alt efter om det er et monokrystallinsk eller polykrystallinsk anlæg, vil prisen for eksempel variere. Monokrystallinsk kan koste mere end dobbelt så meget som det polykrystallinske, men til gengæld er det også mere effektivt, når det kommer til reel elproduktion.