Din bolig er nyere
Hvis du vil have udskiftet dine radiatorer med et gulvvarmeanlæg, kan det være en god idé at opstille fordele og ulemper, så du får et bedre overblik. Her kan vi hjælpe dig lidt på vej.
Fordelene ved gulvvarme er:
- Mere jævnt opvarmede rum
- Større frihed til indretning og møblering
- Mindre fodkulde
- Intet vedligehold
- Færre støvhvirvler end med radiatorer
- Hurtigere tørring af gulv og overflader
Ulemperne ved gulvvarme er:
- Gulvvarme er som regel længere om at opvarme og nedkøle et rum
- Gulvvarme kan give mere træk ved ældre døre og vinduer
- Hvis der er problemer med gulvvarmen, koster det mere at reparere
Hvis du har et ældre hus
Så kan det være en dårlig idé med gulvvarme. Et hus fra før 1960 vil være dårligt isoleret og utæt, hvilket gør, at gulvvarmen virker dårligere. Det vil derfor være dyrere at opvarme et hus kun med gulvvarme.
En del af varmen vil i et ældre hus forsvinde ud gennem husets utætheder, så det kan blive nødvendigt at supplere med en eller flere radiatorer, før det er varmt nok i huset.
Slutteligt kan det være dobbelt så dyrt at lægge gulvvarme i et ældre hus, da der er meget ekstraarbejde til håndværkerne.
El-gulvvarme er billigere at installere, dyrere at betale - det omvendte med vandbaseret gulvvarme
El-gulvvarme er typisk tre gange så dyr som en vandbaseret gulvvarme. Er dit hus opvarmet med et olie- eller naturgasfyr, vil el-gulvvarme være næsten dobbelt så dyr.
El-gulvvarmen er lettere og billigere at installere, men er dyr i drift. Vandbaseret gulvvarme er langt dyrere at installere, men det er også billigere i drift. Vandbaseret gulvvarme er desuden mere miljøvenlig.
Vandbaseret gulvvarme er dyrere at lægge, fordi du skal fjerne det eksisterende gulv. El-gulvvarme kan derimod lægges oven på det eksisterende gulv, hvis der er plads.
På grund af varmeregningen vil det i langt de fleste tilfælde bedst kunne betale sig at vælge den vandbaserede gulvvarme - især på længere sigt. El-gulvvarme er også en ulempe i forhold til eventuelt salg af huset, da el-gulvvarme især kan mærkes, når der skal beregnes energimærke.
Hvilken slags gulvvarme skal du vælge?
Der findes flere forskellige slags gulvvarme, herunder el-gulvvarme og vandbaseret gulvvarme. I forhold til varmeregningen betyder det en del, hvorvidt dit hus er velisoleret og ordentligt bygget. Hvis der er mange kuldebroer, eksempelvis revner og sprækker, vil varmeregningen stige.
Et solidt, velisoleret gulv og fundament er især vigtigt, hvis du vil have gulvvarme. Ellers kan du risikere, at varmen forsvinder ned i jorden frem for i dine rum - og det er et kæmpe spild af varmeenergi.
Sørg desuden for at sikre, at den gulvbelægning til gulvvarme, du vil have, kan bruges sammen med den gulvbelægning, du allerede har i dit hjem. Dette kan du finde ud af via producentens anvisninger.