For hvilken varmepumpe er egentlig bedst til din bolig? Hvilken varmepumpe dækker dit behov, og hvor kan du få de rigtige informationer? Vi vil forsøge at lave en overskuelig guide til, hvordan du planlægger din søgen efter varmepumper.
Vi kan forhåbentlig gøre dig lidt klogere på, hvor du skal starte, og hvordan du på bedst mulig vis kommer i mål med din jagt. Læs med her.
Seks gode råd, når du skal vælge en varmepumpe
Der findes som sagt mange varmepumper på markedet, og det kan være svært at finde rundt i. Her er seks gode råd til, hvad du med fordel kan forholde dig til, før du vælger en til din bolig:
- Tjek energistyrelsens liste over energimærkede varmepumper
- Undersøg SCOP-værdi
- Hvilken udendørstemperatur er varmepumpen beregnet til?
- Behovsstyring er en god funktion
- Akkulumationstank er et vigtigt element
- Indhent tilbud fra flere leverandører - det betaler sig
1. Energistyrelsens liste
Fordelen ved at vælge en varmepumpe, der er på energistyrelsens liste over energimærkede varmepumper, er, at varmepumperne er testet af uafhængige laboratorier.
2. SCOP-værdi
SCOP viser, hvor energieffektiv varmepumpen er på et helt år. Jo højere en værdi, jo bedre en pumpe. SCOP kan også tage højde for temperaturudsving, så det er altså et rigtigt godt pejlemærke, når du skal vælge varmepumpe.
3. Udendørstemperatur
Varmepumpen skal gerne kunne klare en udendørs temperatur på helt ned til minus 30 grader. Det danske klima er uforudsigeligt og koldt om vinteren.
4. Behovsstyring
Det er en rigtig god ide at gå efter en varmepumpe med behovsstyring. Med behovsstyring tilpasser din varmepumpe simpelthen sin kapacitet i forhold til dit varmeforbrug. Det er smart.
5. Akkulumationstank
En akkulumationstank er en form for buffer. Tanken sørger hele tiden for, at det vand, der er deri, er varmt. På den måde er du altid garanteret varmt vand uden at skulle tænde og slukke varmepumpen hele tiden. Bemærk dog, at det kun er ved kort brug for varme, og bemærk også, at det ikke kan lade sig gøre ved luft-til-luft varmepumper.
6. Indhent tilbud
Når du skal investere i noget, indhenter du ofte tilbud forskellige steder. Det er uanset, om det gælder forsikringer, ny bil eller banklån. Derfor gælder det selvfølgelig også for din varmepumpe. Tag din kræmmerkasket på, og gå efter en leverandør, der kan give dig det bedste tilbud.
Er du ikke vant til at prutte om prisen, vil du blive overrasket over, hvor gode tilbud forhandlere er villige til at give, hvis du siger, at du kan få en billigere pris et andet sted. Prøv dig frem.
Kan en varmepumpe dække hele din husstands varmeforbrug?
I de fleste tilfælde vil svaret være nej, men det afhænger igen af en lang række af faktorer. Bor du i et stort hus, vil du ofte skulle have en sekundær varmekilde til at supplere din varmepumpe eller omvendt.
Har du til gengæld et lille hus med en rigtig god isolering på både loft, i vinduer og i vægge, vil en varmepumpe godt kunne dække dit varmebehov.
Her er du nødt til at tale med en professionel, der ved meget om varmepumper og deres varmekapacitet. Dem findes der heldigvis mange af.
Du kan kombinere din varmepumpe med en brændeovn
Der er mange, der vælger at kombinere deres brændeovn med en varmepumpe, og det er faktisk et rigtigt godt par. Forhør dig gerne om kombinationen af de to, når du alligevel indhenter tilbud hos de forskellige forhandlere.
Vi håber, du blev lidt klogere på, hvordan du starter din søgen efter varmepumper. God jagt!