Har du tjekket lokalplanen?
Inden du får lagt nyt tag på, er det altid en god ide at tjekke lokalplanen for dit område. Det hører ikke til sjældenhederne, at der står skrevet noget heri i forhold til krav om type og udformning af tagbelægning på husene i området.
Husk også at tage et kig på eventuelle servitutter. Er der servitutter på din boligs matrikel, kan der meget vel være nogle retningslinjer i forbindelse med husets eller tagets udformning.
Glem ikke at følge bygningsreglementet
Trafik-, Bygge- og Boligstyrelsen står bag bygningsreglementet, som dikterer de mere generelle regler og love, når det kommer til tagbelægninger og tag. Her får du en opremsning af de mest gængse og relevante regler i forhold til tag og tagbelægning. Det hedder sig blandt andet:
- At et tag skal være i stand til at modstå vind og vejr
- At et tag skal være solidt fastgjort til huset
- At et tag skal leve op til de gældende krav om isolering
- At et tag skal leve op til de gældende krav om ventilation
- At et tag skal være optimalt sikret mod fugt
- At et tag skal være modstandsdygtigt i forhold til brandfare
Udpensling af kravene til brandsikkerhed
Når bygningsreglementet siger, at et tag skal være modstandsdygtigt i forhold til brand, kan du ånde lettet op, hvis din tagbelægning er af materialer som tagpap, metalplader, eternitplader eller tagsten af beton og tegl. Har du derimod et hus med stråtag, som ikke kan betegnes som værende modstandsdygtigt over for brand, skal du ikke blive bekymret. Her er der andre regler, der gælder.
Der er intet i vejen for at have et hus med stråtag, hvis det ligger mere end 10 meter fra skellet til naboen eller fra sti- eller vejmidten. Er der placeret to huse med stråtag ved siden af hinanden, ligger grænsen på 20 meter. Har du valgt at brandsikre dit stråtag, skal der kun være 5 meter hen til skellet til naboen eller til sti- eller vejmidten.
Følg altid anvisningerne fra producenten
Langt de fleste producenter af diverse former for tagbelægninger leverer deres produkter med anvisninger om, hvordan de skal anvendes og monteres. Du gør klogt i altid at følge disse anvisninger, da du ellers nemt kan komme galt afsted, hvis der skulle opstå forsikringsspørgsmål.
Har du ikke monteret dele af dit tag korrekt og i henhold til producentens anvisninger, har virksomheden et godt kort på hånden, hvis der skulle opstå erstatningsspørgsmål. Så kan du meget vel risikere, at forsikringen ikke dækker, men at du selv kommer til at betale regningen.