Er du i tvivl om, hvad varmerør er?
Varmerør er de rør, der leder opvarmet vand rundt i dit hus. Det varme vand ender i dine radiatorer og i din eventuelle gulvvarme. Vandet kommer enten fra et fjernvarmeanlæg eller fra husets eget centralvarmesystem. Uanset hvor dit varme vand kommer fra, er det dit ansvar at holde øje med, at systemet og rørene fungerer, som de skal.
Utætte vandrør er ikke at spøge med – og du kan selv være med til at komme problemet i forkøbet.
Vi vil nu se nærmere på, hvad du skal være opmærksom på i forhold til at tjekke op på dine varmerør og sikre dig, at der ikke er utætheder eller andre defekter.
Hvordan opstår utætte vandrør?
Der kan være forskellige årsager til, at dine varmerør ikke holder tæt. Nogle af de mest hyppigt forekommende årsager er:
- Ukorrekt konstruktion
- Begrænset levetid
- Frost og kuldepåvirkninger
- Ombygning og ny konstruktion
Ukorrekt konstruktion – her må der ikke være slinger i valsen
Er konstruktionen på dine varmerør udført korrekt og helt efter bogen, er der selvfølgelig ingen grund til bekymring. Det er dog fornuftigt, at du som udgangspunkt stiller spørgsmålstegn ved dine varmerørskonstruktioner – uanset om de er nye eller gamle.
Er der skader på dine rørs konstruktioner, vil de vise sig inden for to år. Er der ikke opstået konstruktionsskader på dine rør inden for de første to leveår, kan du derfor regne med, at konstruktionen er korrekt udført.
En forkert konstruktion kan være forkerte samlinger eller en forkert sammensætning af materialer. Det er nemlig ikke lige meget, hvilke materialer der bliver sat sammen, da nogle kan have negativ indflydelse på hinanden.
Opsætter du selv dine varmerør, er det afgørende, at du sætter dig nøje ind i sammensætningen af materialer – ellers kan du være uheldig, at det ender med en omfattende konstruktionsskade.
Begrænset levetid – dine varmerør holder ikke for evigt
Levetiden på dine varmerør er desværre ikke ubegrænset. Er det ved at være slut på dine varmerørs levetid, vil du ofte se rør, der er gennemtæret flere steder. Ofte vil der først opstå gennemtæringer ved rørenes samlinger, da rørene er svagest og tyndest her.
Der er stor forskel på holdbarheden af dine varmerør. En tommelfingerregel lyder på et sted mellem 20 og 50 år. Det er derfor altid en fordel at orientere sig om levetiden på varmerørene, når man overtager et hus.
Frost og kuldepåvirkning kan være hård kost for dine varmerør
Frost er ikke dine varmerørs bedste ven. Frosten er især skadelig for varmerørene i sommerhuse, som lukkes ned om vinteren. Helårshuse har en god og konstant strøm af varmt vand i varmerørene, så her er frostskader ikke nær så hyppige.
I sommerhuse kan restvand i rørene fryse til is og resultere i, at de sprænger. Tøm derfor altid dine rør for vand, når du lukker ned for dit sommerhus om vinteren.
Ombygning og ny konstruktion – vær særligt opmærksom her
Ombygninger af boliger er også en hyppig årsag til, at der opstår skader på dine varmerør. Det gælder især i de situationer, hvor eksisterende rør skal kobles sammen med nye rør.
Det er en god ide at have professionelle med på råd her, hvor der er god grund til at være særligt opmærksom på, at den nye konstruktion bliver udført korrekt.
Hyppige tegn på utætte vandrør – hvad skal du holde øje med?
Ovenstående er hyppige årsager til utætheder, som du skal være opmærksom på. Èn ting er, hvad der kan gå galt. Noget andet er, hvad du skal se efter, så du kan opdage defekter og utætheder i dine vandrør i tide.
Her er en række af de mest typiske tegn på utætheder i dine vandrør:
- Afskalning af puds og maling
- Fugtpletter på loftet
- Fugtophobninger i trækonstruktioner
- En høj vandregning, der adskiller sig fra resten
Hvorfor er det vigtigt at tjekke for utætheder i dine vandrør?
Er dine vandrør utætte, vil der forekomme et stort vandspild.
Selv en mindre utæthed på størrelse med et lille nålestik, kan betyde, at der er et spild på op til 70 liter vand om dagen. Det løber hurtigt op, og det kan få din vandregning til at stige til et himmelhøjt beløb.
Hvad endnu værre er, at et utæt vandrør også kan føre til mere graverende skader på din bolig. Spreder skaden sig og bliver til en decideret vandskade, kan det ende med en regning på mange tusind kroner til renovering og udbedring af skaden.
Du gør derfor klogt i at holde et vågent øje med dine vandrør.
Tjek selv dine vandrør
Når først skaderne begynder at vise sig, kan det være omstændigt og dyrt at rette op på dem. Derfor er det en god idé at gå dine varmerør efter i sømmene en gang imellem. Måske spotter du en utæthed, før den breder sig og når at gøre alt for stor skade.
Det vil klart være det mest ønskværdige scenarie.
Føler du dig på udebane, når det gælder dine varmeinstallationer, kan du altid tage fat i en professionel VVS’er. Her kan du få professionel hjælp og vejledning til alt, hvad der har med dine vandrør og varmerør at gøre.