Derfor har vi samlet en række faktorer, du bør være obs på, inden du vælger endeligt.
Først: Disse solceller er der
I første omgang er det bedst, hvis du kender grundlaget for de fleste typer solceller, du kan få i Danmark. Der skelnes typisk mellem krystallinske og ikke-krystallinske (også kaldet amorfe) solceller.
Krystallinske solceller er baseret på silicium, og ikke-krystallinske er baseret på pulveriseret silicium. Desuden er der i nyere tid også kommet solceller, der slet ikke indeholder silicium.
Stand-alone solceller eller nettilsluttede solceller?
Stand-alone solceller betyder, at solcellerne gemmer energien i et batteri til senere brug. Dette betyder også, at det kun er det eller de steder, der er knyttet til stand-alone solcellen, som kan bruge strømmen.
Stand-alone solcellerne kan også fås som et hybridanlæg, hvor der er tilkoblet et batterilager. På den måde kan overskudsstrømmen lagres, så det ikke skal gå til spilde.
Typisk vil stand-alone solcellerne benyttes ved steder, hvor der ikke er mulighed for tilknytning til det offentlige elnet.
Nettilsluttede solceller er derimod tilsluttet til det offentlige elnet. De oplagrer ikke energien, men sender den ud til det offentlige elnet - hvis ikke du bruger energien selv. Denne energi kan du sælge. Du må sælge for 7.000 kroner årligt, før du skal betale skat af pengene.
Dette bør du være opmærksom på
Hold øje med “tolerance output”
Noget, du bør bide mærke i, når du skal vælge dit solcelleanlæg, er databladets “tolerance output.” Dette tal angiver, hvor meget panelerne må afvige fra deres maksimale ydeevne.
Hvis tolerancen er i plus, må anlægget afvige til den positive side. Hvis tolerancen derimod er i minus, må anlægget afvige til den negative side.
Antallet af dioder er vigtigt
Det bedste er, hvis solcellerne har mange dioder, da dioder gør, at solcellerne er mindre følsomme overfor skygge. Et solcelleanlæg med mange dioder gør det derfor nemmere at montere anlægget uden frygt for problemer med skygge.
Vælg ikke for stort eller for småt et solcelleanlæg
Hvis du har planer om at placere dit solcelleanlæg på dit tag, er det selvfølgelig vigtigt, at dit tag kan bære vægten.
Hvis anlægget bliver for stort til dit hus, kan du ende med at skulle eksportere størstedelen af den strøm, du får produceret. I værste tilfælde betyder det, at du har en udvidet tilbagebetalingstid på dit solcelleanlæg.
Hvis anlægget bliver for småt, kan det blive dyrere for dig, hvis der regnes per producerede kWh.
De dyreste solceller er ikke de bedste - nødvendigvis
Rigtig mange danskere tror, at det klart er en fordel at betale ekstra penge for effektivitet. Men det er faktisk en bedre investering og vigtigere, at du vælger ud fra miljømæssige, æstetiske, praktiske og økonomiske overvejelser.
Det vigtigste: Dimensionering af dit solcelleanlæg
For tiden sker afregning af de producerede solceller inden for den samme produktionstime eller ved øjebliksafregning. Desværre betyder det, at det bedst kan svare sig at bruge så meget af den strøm som muligt, husstanden producerer, når den produceres.
Så undgår du bedst muligt at skulle sælge overskudsproduktion til el-nettet til en lavere pris, end du betaler for at købe strøm fra el-nettet, når solen ikke skinner.
Noget af det vigtigste er, at dit solcelleanlæg er dimensioneret. Det betyder, at det passer til din husstands behov.